Gelecek Tasarımı Aile Eğitim Programı

Gelecek Tasarımı Aile Eğitim Programı

Kişisel özellikleri ve potansiyelleri doğrultusunda, başarılı bir gelecek tasarımı oluşturmaya yönelik karar vermek her öğrenci gibi özel yetenekli öğrenciler için de gelişim görevidir. Bilim ve sanat merkezlerine devam eden özel yetenekli öğrencilerimizin gelecek tasarımlarını destekleme noktasında aileleri güçlendirmek amacıyla bilim ve sanat merkezleri gelecek tasarımı aile eğitim programı oluşturulmuştur. Gelişimsel rehberlik anlayışı ile hazırlanan bu program, özel yetenekli öğrencilerin kariyer gelişimlerini desteklemek amacıyla ailelere yönelik tasarlanan ilk program olma özelliği taşımaktadır. Ayrıca program, gelişimsel bir yaklaşımla gelecek tasarımı açısından çocuğu doğru tanımaya ve çocuğun kendini tanımasına, çocuğun gelecek tasarımını desteklemede 21. yüzyıl becerilerine, meslek alanları ve meslek gruplarını keşfetme sürecinde aile desteğinin önemine, gelecek tasarımı sürecindeki olası tüm seçeneklerin değerlendirilmesi gerektiğine ve kariyer kararını destekleyen faktörlere yönelik bir içeriğe sahiptir.

Gelişimsel rehberlik anlayışı doğrultusunda hazırlanan gelecek tasarımı aile eğitim programının genel ilkeleri şu şekilde özetlenebilir:

1. Kariyer rehberliği çalışmaları eğitim sürecinin ayrılmaz bir parçasıdır. Bu açıdan değerlendirildiğinde gelecek tasarımı aile eğitim programı bilim ve sanat merkezi eğitim programlarının önemli bir parçasıdır.

2. Programın uygulanma sürecinde tüm aileler kendine özgü, eşsiz ve değerli bir birey olarak görülür.

3. Bilim ve sanat merkezlerine devam eden bütün öğrencilerin aileleri, gelecek tasarımı aile eğitim programından yararlanabilir.

4. Gelecek tasarımı aile eğitim programı öğrencilerin gelişimsel ihtiyaçları esas alınarak aileleri desteklemek için hazırlanmıştır.

5. Gelecek tasarımı aile eğitim programı esnek ve dinamik bir yapıya sahiptir. İhtiyaçlar doğrultusunda programın ögelerinde değişiklikler yapılabilir ve program güncellenebilir.

15.08.2023 307

Programın genel amacı, özel yetenekli öğrencilerin gelecek tasarımı oluşturabilmelerinde aile desteğinin sağlanmasıdır. Bu genel amaç doğrultusunda aşağıdaki hedeflerin kazandırılması öngörülmektedir:

1. Gelecek tasarımı farkındalığı geliştirmelerini sağlamak

2. İlgi, yetenek ve değerleri açısından çocuğun kendisini tanımasına destek olmak

3. Seçenek farkındalığı kazanmalarını sağlamak

4. Karar verme yetkinliği geliştirmelerini sağlamak

5. Karar verme sorumluluğu geliştirmelerini sağlamak

Bilim ve sanat merkezleri gelecek tasarımı aile eğitim programında ailelere kazandırılması amaçlanan yeterlikler “Gelecek Tasarımı Farkındalığı, Kariyer Benliği, Seçeneklerin Farkındalığı, Karar Verme Sorumluluğunu Geliştirme, Karar Verme Yetkinliği” olmak üzere beş temel düzeyi kapsayacak şekilde belirlenmiştir.

 

Programın tamamına ulaşmak için TIKLAYINIZ

Kaynak: http://orgm.meb.gov.tr/www/ozelyetenekliogrencilerinailelerineyonelikbilimvesanatmerkezlerigelecektasarimiaileegitimprogramihazirlandi/icerik/2445