2 NİSAN OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ

2 NİSAN OTİZM FARKINDALIK GÜNÜ

Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir?

Doğuştan ya da yaşamın ilk yıllarında ortaya çıkan, ömür boyu süren ve sosyal davranış problemleri ortaya çıkaran nöro-gelişimsel bir bozukluktur.

Otizmli denildiğinde tek tip bir otizmli akla geliyor oysa otizm geniş bir spektrumdur. Her otizmli parmak izi kadar eşsizdir. Otizmli bireyler gelişimsel farklılıklara sahip olsa da görünüşleri bakımından akranlarından farklı değildirler. Onları tanımamızı ve ihtiyaçları varsa yardım etmemizi sağlayacak bazı özellikleri vardır.

Bunlardan birkaçı;

*      Otizmli bireyler sosyal etkileşimde ve iletişimde yetersizlik yaşarlar.

*      Konuşmaları ve ifadeleri zayıf olabilir ya da hiç konuşamayabilirler.

*      Sallanma ya da etrafında dönme gibi tekrarlayan davranışları olabilir.

*      Işığa, sese ya da kokulara fazla tepki verebilirler.

*      Zayıf göz temasları olabilir ya da hiç göz teması kuramayabilirler.

*      Duyguları anlamakta güçlük çekebilirler.

Otizm tanısı, uzmanlar tarafından çocuğun gözlenmesi, gelişim testlerinin yapılması ve anne-baba gözlem bilgilerinin alınması ile konur. Ülkemizde otizm tanısı koyabilecek uzmanlar; çocuk ruh hastalıkları uzmanları ve nörologlarıdır.

Erken teşhisin önemi; erken tanı ve doğru bir eğitim yöntemi ile bireylerin yaklaşık%50sinde otizm belirtileri kontrol altına alınabilmektedir ve ilerleme sağlanabilmektedir.

 

 

 

Eğitim alabilmeleri için süreç ; 

o   ÇÖZGER(Çocuk Özel Gereksinim Raporu) için hastaneye başvuru yapma

o   Alınan rapor ile birlikte bireyin okul ya da okul kaydı olmayan durumlarda ev ikametinin bağlı olduğu Rehberlik Araştırma Merkezine müracaat etme

o   İnceleme sonucunda hazırlanan resmi tedbir ve destek eğitim raporları ile uygun eğitim merkezlerine başvuruda bulunma

şeklinde ilerlemektedir.

 

Unutmayalım! Otizm bir hastalık değildir. Otizmli bireylerin hayatın daha fazla içinde olması bizim elimizde. Otizmli bireyleri ve ailelerini bu yolda yalnız yürümek zorunda bırakmayalım. Daha güzel bir dünya için farkındayız, farklılıklarımızla bir aradayız.

02.04.2024 44